nedelja, 1. marec 2009

$1 and counting!

Danes naslovno stran neodvisne založbe Saddle Creek iz Omahe krasi oglas za download novega albuma indie rock/emo zasedbe Cursive. Skupina je še ena izmed tistih, ki si je omislila lastno izvedbo radioheadovskega modela prodaje svoje glasbe. A kjer je omenjeni bend sam dovolil kupcu, da določi ceno izdelka (in s tem baje razvrednotil svoje delo), so se Cursive odločili za postopno stopnjevanje le-te. Tako album v mp3 obliki (320 Kbps, dodana Pdf besedila in naslovnica) danes, 3.1., stane 1$, cena pa se mu bo zviševala po 1$ do dejanskega "datuma izida", 10.3.
Podporniki tovrstne prakse glasbene prodaje lahko torej zagrabite svoj "izdelek", zanj plačate minimalno ceno in se vseeno ne počutite krivo, saj ste podprli izvajalca. Album pa se je po hitrem postopku seveda že znašel na spletu in prepričan sem, da bodo večinske množice zanj raje odštele 0 kot 1-10$. Pravi podporniki se bodo v končni fazi itak odločili za kaj bolj oprijemljivega kot digitalne dobrine, na primer lepo pripravljen CD (ki itak vključuje mp3 download) in izjemno stajliš LP (ki itak vključuje tudi CD in mp3!).
Naj se zadeva obnese ali ne: gre za pohvalno prakso, kjer skupina vloži trud ne le v svojo glasbo, temveč tudi v način, kako z njo apelirati na različno zahtevno ciljno publiko.

2 komentarja:

Lovro pravi ...

trip likes this (Y).

Anonimni pravi ...

Evo nabavil.. Sicer z muko, ker majo zgleda ful obremenjene serverje, ampak je šlo.

Zdej pa nimam slabe vesti. Jesss.