sreda, 14. januar 2009

Eagles of Death Metal v Cvetličarni! Čakaj... Spet?

Danes sem prejel mail z vsebino, da bodo Ljubljano po dveh letih odsotnosti z novim albumom ponovno počastili Eagles of Death Metal. Zakaj to objavljam tukaj? Ker me cela stvar malo veseli, še bolj pa preseneča. Prvič so zasedbo, ki se jo je takrat na veliko reklamiralo kot "drugi bend Josha Homme-a", na oder Cvetličarne spravili Youngunz, ki so nam obljubljali, da je to le prvi v "seriji koncertov" takšne in podobnih zvrsti (ja, tukaj za glasbeno neuko širšo množico bleknem alter), ki naj bi sledili. Seveda le v primeru, da bi bil omenjen koncert uspeh. Kar je očitno bil, saj je bil precej dobro obiskan, tam smo opazili številne osebke slovenske glasbene smetane, pa tudi sam sem na njem užival, priznam. Torej: saj fajn, da ponovno pridejo pa to - ampak srsly, zakaj pa ne kaj novega? Če že ne kot nadaljevanje očitno propadle koncertne serije, pa kot samostojen, legitimen ogromen alter (fuj!) event, ki ga v Ljubljani čakamo že, odkar smo nekoč davno zamudili The White Stripes? Pomilovanja vredno je tudi to, da se v dveh letih niti promocijski opis skupine ni spremenil; lahko bi se vsaj kdo potrudil spisati kaj novega.
Zgodba o skupini Eagles Of Death Metal je zgodba o prijateljstvu. Bend sta leta 1998 v kalifornijskem Palm Desertu ustanovila Jesse Hughes in Josh Homme, prijatelja iz otroških let. Po Joshovem uspehu, najprej s skupino Kyuss ter nato z zasedbo Queens of the Stone Age, sta nepopravljiva glasbena odvisneža in žurerja ugotovila, da ju povezuje tudi podoben glasbeni okus. Najprej sta na posnela tri pesmi, ki so svoje mesto našle na albumu "Desert Session 3,4", kmalu nato pa je nastala garažno - rockerska atrakcija Eagles of Death Metal. Ime skupine je bilo privzeto kot ironija, saj sta si fanta ob ustanovitvi skupine zastavila cilj igrati glasbo, ki povezuje prvinski rock'n'roll z osladnimi country pesmi in nepopustljivim kitarskim tempom death metala.

Sicer pa: v Cvetličarni se itak menda periodično ponavlja cela ex-yu "scena", pa tiste ogabne tribute skupine po smešno pretiranih cenah. Mogoče bodo EoDM od zdaj naprej njihov alter alibi.

12 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Pri nas je očitno najbolj popularno pritoževanje nad koncerti - kak jih ni, kak gre vse mimo nas, če pa koncerti so, se pa teži kak so bedni ali se ponavljajo.

V križankah je bilo vsaj kar se spomnem za letos (ok, lani) kar neki koncertov, ki niso bli tak zelo komercialni- Iggy pop, Massive attack, Roisin Murphy, bil je tut Manson, pride Kravitz and so on.. Ko pride do vprašanja za obisk teh koncert je odgovor vedno - ''predrago''. Če hočeš underground sceno, lahko greš vsak teden na Metelkovo počekirat kaj dogaja ;) vsake tolk časa se zgodi tut kej večjega (AC, Lightning bolt, včerajšni Gregor Samsa v Mostovni in prihajajoči Islands)

Raj se vprašimo (kot smo se že vsi velikrat, nazadnje trip) kaj se je zgodilo, da so nas ''veliki'' bendi nehali obiskovat..

Eodm je band, ki lahk zadovolji veliko publiko in če se Cvetličarni splača, hvala bogu.

Nothing personal though ;)..

Anonimni pravi ...

Se skoraj v vsem strinjam s tabo. Malo insidersko - Edino to opazko bi dal, da prejsni koncert ni bil uspeh. Sam predpostavljaj v katerem segmentu. V vmesnem casu so bili poizkusi pripeljat precej lepa imena v Ljubljano, vendar neuspesno. Vecinoma zaradi "ne-konkurencne" ponudbe, nekaj pa tudi odpovedanih s strani izvajalcev.
Vsekakor pa koncno spet hud koncert v Ljubljani!

Anonimni pravi ...

Lep primer se mi zdi kaj se je v zadnjem času zgodilo s "skejt punkrock" sceno v Slo. Pred kakimi 7imi leti sem bil tudi sam glasen, kako je bedno ker nas noben tovrsten band ne pride pogledat, včasih jih je pa tolk bilo.

Potem se ja pa začelo - eden po eden so začeli prihajat nazaj. Koncerti so bili razprodani. Folk navdušen in zdej imamo na leto vsaj 5 takšnih punkrock bandov, ki sodijo v vrh žanrske ponudbe.

Majhna država smo jebiga. Če Islands napolnimo bo že pomagalo.

Drugace se strinjam da je Cvetličarna ogabna s "tribute to gnoj" koncerti in da je sramotno da niso press releasa spremenili.. Se mi pa zdi da se ni nihče kaj posebel trudil jih pripeljat nazaj, ampak so oni sami se odločili za tak tour.

holo pravi ...

V bistvu je moja kritika v prvi vrsti letela na EoDM in na ljudi, ki jih hvalijo, kot da so nevemkaj, v bistvu pa v trenutni svetovni glasbeni konkurenci nimajo za burek. Saj so zabavni in vse to (in ja, uvrstil bi jih v mainstreamovsko usmerjen rock), ampak take glasbe se človek hitro naveliča, če je količkaj bolj zahteven. Najbolj žalostno pa je, da sem 2 leti nazaj vseeno šel na njihov koncert in bom mogoče tudi letos. Če bi živel na koncertno bolj bogati lokaciji (*khm*Dunaj*khm*), jih še povohal ne bi.

S tem pa smo neizogibno spet pri kritiki koncertne ponudbe. short: vem, da se vsi vse preveč pritožujemo/jo. Pa vendar smo to ljudje, ki potem na koncu koncev itak gremo na vse, kar se zanimivega dogaja :) In prav imaš, ko praviš, da velika imena so - ampak mislim, da se strinjama, da so to za nas PREvelika imena (kdo bo dejansko šel na sleazy Kravitza? :)). Od "velikih" sem lani res failal Iggya, to priznam. Ne bo se ponovilo. Ponudba "srednjega kalibra" koncertov pa se, kot praviš, k sreči popravlja in to mi je zelo všeč, pa tudi Menza je objavila par andergraund stvari, ki se slišijo zanimivo. Upam, da se na kaki srečamo :)
Kar si ob vsem tem še vedno - morda neupravičeno - želim, so semi-velika imena zelo žanrsko specifičnih bendov, saj veš, takšnih, ki po tem na koncu vedno pridejo v Zagreb. Predstavljaj si Modest Mouse ali of Montreal v Križankah! :D

Cerpin-Taxt: vsaka čast ljudem, ki se grejo skate punk sceno v SLO, ker je ponudba tu res vrhunska, podobno velja za metal. To so zelo specifična področja interesa in res me veseli, da se zadeve počasi odpirajo tudi na konglomeratu scen, ki ga grobo opiše izraz "indie". Upam, da Islandse res napolnimo; AC (oziroma njih obiskanost) so bili prvi indikator, da se tudi na tem področju nekaj da narediti.

Blaz pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Blaz pravi ...

Jst se prav nikoli ne naveličam njihove glasbe, pa sem precej zahteven poslušalec, karkoli naj bi to bilo. So prekleto dobri pri tem kar počnejo ne samo zabavni. Ne vem kako so uni britanski bendi ala Kings Of Leon, Arctic Monkeys ipd kaj boljšega (zame so tipičen britpop/rock ki ga obožujejo otoški mediji in nič več in so precej bolj mainstreamovski in popularni kot EODM) in zahtevnega kar ti tako obožuješ. :P


Raje njih drugič kot pa vso tisto komercialno jugo bedo ki se pase po VPK in drugih prizoriščih nonstop in so jih polni plakati po LJ.

Sori Holo...

Anonimni pravi ...

mah dej no, maša, ne se hecat. koncertna ponudba je V KURCU, da ne bi mogla bit bolj.
a)če bi bilo v lj vsaj kolikor toliko sprejemljivo, verjemi, da se ne bi noben fural v novo gorico na bend kalibra gregor samsa.
b)lenny kravitz? iggy pop? prvega ne morem gledati niti na tvju, drugega sva oba (remember?) rajši zamenjala za drugi koncert !!! v enem tednu, ker je pač star in dolgočasen.

roisin? mja, bi šel, če je pač ne bi videl leto prej, ko je bil overcome svez (in potem btw še leto kasneje).

issue je v tem, da se nas stvari, ki so "in", izogibajo, prodajajo nam pa old crap, kot bi bili za železno zaveso. v tem je problem. stavim, da bodo interpoli/bloc partyi/klaxonsi/arctic monkeys/en od teh shinning bendov pač v prihodnosti ziher v LJ. ampak takrat bodo bedni, stari, neizvirni in nasploh passé.

bleach nine pravi ...

Blaz: cisto mimogrede, Kings of Leon niso Britanci (so pa popularni, to pa). Ampak enačit njih, Arctic Monkeys in Oasis (če slednje vzamemo za tipične predstavnike britpopa) je pa pretirano in znak tega, da se v glasbo katerihkoli izmed njih verjetno nikoli nisi preveč spuščal. Tukaj gre zdaj že za osebne okuse in o teh bojda ne razpravlja.

Poanta itak ni ali so EoDM dobri ali ne, ampak to, da nam probajo prodati nekaj rafiniranega kot najnovejši hit. Žalostno dejstvo slovenske koncertne scene je namreč to, kar je omenil že holo: redko nam organizatorji ponudijo kaj svežega in res kvalitetnega, zato gremo na vse možne koncerte (tudi tistih bendov, ki jim sicer ne namenjamo veliko pozornosti) samo zato, da smo pač tam, kjer se "dogaja".

No, in če se še vprašamo, kaj se je zgodilo, da so nas veliki (pa zato ne nujno pocukrani pop modeli) bendi nehal obiskovat... Kaj bi bil odgovor? Kot sem omenjala že nekje drugje, pri nas se je v preteklosti mudilo kar nekaj bendov, ki so že takrat ustvarjali zgodovino (Nirvana, Faith No More...) No ja, saj verjetno jo tudi Lenny Kravitz, ampak ne na tistem področju, ki bi mene osebno ravno navduševalo. In smo spet pri okusih :)

Blaz pravi ...

Kings of Leon sem res pomotoma vrgel med Britance pa sem vedel da niso Angleži, sori, ampak poanta glede tistega ostaja Nina, ker sem od vseh omenjenih dovolj slišal da sodim. :)

Me pa skrbi tista o tem da pri nas ni kvalitetnih in "svežih" bendov, in potem naštevate samo neka velika in komercialna imena rocka, kot da je tisto najbolše od te muzike (in spet smo pri tem kaj je za nekoga kvaliteta in kaj ni) Na Metelkovi so stalno dobri koncerti zanimivih, svežih in kvalitetnih bendov. Zdej če eni raje hodite samo na preverjena velika imena (ki jih vlačijo po medijih stalno), ali so hip na tovrstnih internet straneh je pa to vaš problem. Zame so Zita Swoon, Gallon Drunk, Animal Collective, Qui, Shellac, Gogol Bordello, NoMeansno odlični bendi in še marsikaj drugega kar pride, pa vidim. Če se sam spomnim zadnjih 25 kar sem jih videl lani in še prej, pa me skoraj nobeden ni razočaral, kar nekaj med njimi je bilo pa pravih presežkov, žal pa je nanje šlo zelo malo ljudi (20-50) ker ime ni bilo očitno dovolj "razvpito", pa so mnogi med njimi totalno sveži bendi, ne neki stari ki se šlepajo na staro slavo in uspehe (sam redko take grem pogledat, razen res iztopajočih izjem). Toliko glede tega, to je seveda samo moje mnenje, ampak se mi zdi da je bilo pomembno da še to komentiram glede ponudbe in tega kar naj bi bilo dobro in sveže in kaj ne. Samo zastopanost v svetovnih medijih in promoviranje jih še ne naredi kvalitetne. Včasih je treba it preverit tudi neznana imena (vsaj pri nas med odjemalci tovrstne muzike) da se prepričaš da kvaliteta prihaja k nam ;)

bleach nine pravi ...

Blaz: vem kaj misliš in ti niti ne nasprotujem. Čeprav mislim, da v tej debati nihče ni ravno tak, da bi prisegal samo na velika in skomercializirana imena.

Jaz osebno res ne hodim ravno vsak teden po Metelkovi in ne čekiram vsega, kar se dogaja, ker mi ne znese finančno, pa tudi časovno ne. Ponavadi se raje šparam za imena, ki so preverjeno dobra - kar pomeni da: a) jih poslušam že miljardo let (ampak taki pa res nikoli ne pridejo blizu, nazadnje Pearl Jam pred več kot 2 leti v Zagrebu), b) sem nekje dobila kredibilno referenco, da so vredni pozornosti. In ja, včasih je ta referenca tudi to, da se bend pojavi v intervjuju za kako razvpito revijo, so shoot me.

Ne šlepajo se vsi "stari" bendi na davno minulo kvaliteto in slavo, in vsi novi in neznani bendi niso sami po sebi dobri, samo zato ker so "alter", "underground" ali kakorkoli se že reče temu, da te pozna vse skupaj nekaj stotin ljudi.

Veš, po tvoji teoriji bi lahko tut Animal Collective razglasili za skomercializirane, ker jih recimo Pitchfork ves čas opeva. In če smo že pri AC - recimo mene oni nikakor ne potegnejo toliko, kolikor se vsi navdušujejo nad njimi. In smo spet pri okusih ;)

Sicer pa, zakaj misliš, da romam po tehle blogih - seveda preverjam vsa neznana imena, veliko kvalitetnih sem že odkrila :)

Blaz pravi ...

Sej Animal Collective (in še nekaj drugih precej znanih) sem ravno omenil kot primer tistih svežih bendov, ki so poleg tega relativno popularni in ki naj ne bi hodili k nam in so celo na višku svoje kreativnosti (predstavili so veliko materiala iz Merriweather Post Pavilion ki bo sele uradno izsel cez nekaj dni) Buba se trudi in pripelje k nam kvaliteto in svežino, res pa da čudežev ne morejo delat glede na našo majhnost in nepomembnost v svetu glasbenega promotorstva ipd. Tudi sam bi rad kdaj videl Sonic Youth, Arcade Fire, Antony And The Johnsons, Tindersticks če omenim bolj znane ipd nastopat pri nas in si tudi želim videt in slišat katero od novih in starejših imen ki še niso bila v živo, upanje vedno ostaja. Vsaj nekaj od njih pa vendarle pride tudi k nam. To da se nič ne dogaja in da je koncertna ponudba v "kurcu" pa se nikakor ne morem strinjat. Morda za tiste ki pričakujejo samo določen tip bendov ki so predragi/preveliki za nas (in sploh ne hodijo dosti v ta del evrope) :P

In btw ne hodim vsak teden na Metelkovo za koncerte, se pa potrudim videt in slišat vsaj tisto kar res obeta, od znanih do manj znanih, Toliko od mene, enough of my rants ;)

bleach nine pravi ...

V redu, v redu.. Sej ne pravim, da je v kurcu, vedno pa bi lahko bilo bolje. Sicer pa zdejle vzamem vse nazaj (razlog: Maximo Park @Cvetličarna - to me bo pomirilo za dlje časa :))