sreda, 12. marec 2008

Juno efekt

Po ničkoliko priporočilih in pozitivnih kritikah je tudi meni končno uspelo pogledati Juno. Itak, Ellen Page me je prepričala že v Hard Candy, Michael Cera in Jason Bateman (ne morem si pomagati, ime me spominja na kakšnega člana družine ameriškega psiho-ja) pa sta dobrosrčni tandem nepremagljivega Arrested Development. Rezultat je seveda neskončno simpatičen in na trenutke za crkniti smešen (dialogi!), kar pa še dodatno fascinira, je soundtrack. Na njem se folky pesmice, za katere je sama ali preko (bivših) bendov v veliki meri odgovorna Kimya Dawson, mešajo z bolj ali manj znanimi komadi indie (?) pop (?) rocka. Poudarek na akustičnih kitarah filmu da zelo pozitiven, topel ambient, ki ga zaključita protagonista sama, ko v zadnjem kadru interpretirata Anyone Else but You, v originalu od The Moldy Peaches.


Naslovni "Juno efekt" bi se naj nanašal na (pričakovani?) porast poslušanosti pesmi s soundtracka. Če kot merilo vzamemo poslušanost na glasbenem portalu last.fm (za katerega si upam trditi, da je svetovno reprezentativen), vidimo: pri Sonic Youth poslušanost Superstar (sicer priredba Carpentersov) skoraj trikrat presega naslednji komad (Teen Age Riot) v tedenski lestvici, tesno pa mu je za petami tudi v splošni poslušanosti. Podobna je situacija z Belle and Sebastian, kjer Piazza, New York Catcher prav tako dominira. Lani se je znašel na mojem "miksu za poletje"; občutek imam, da mi bo letos marsikdo nevede sledil. Celo Buddy Holly-u ni bilo prizanešeno; tu je Dearest kvečjemu še bolj drastično v prednosti.

Recimo, da ta in podobni soundtracki gledalcem približajo nove glasbene zvrsti in izvajalce. A žal je efekt verjetno v veliki meri omejen le na uporabljene komade. Tako se na Sonic Youth last.fm strani uporabniki že pritožujejo v shoutbox: "Not to be a sellout, "Superstar" is amazingly good, but outside of that, I don't like anything I've really heard. 'Goo', 'Sister' and 'Daydream Nation' were all okay, but meh. Any other stuff like "Superstar" that's generally less noise and more... not noise? D:" (whitecollarboy_)

Ironija situacije? To je praktično skoraj citat iz filma, ko razočarana Juno podobno obtožbo vrže pod nos Marku, ki jo je skušal navdušiti za omenjeni bend...

Ni komentarjev: