nedelja, 9. marec 2008

Pop pesem plus ena

Še zmeraj trdim, da je en najboljših, če ne najboljši album lanskega leta The Stage Names teksaških Okkervil River. Album, kjer poslušaš en komad za drugim, ker te s svojo zaokroženostjo in melodičnostjo potegne vase.
Pesem, ki pa med prvimi poslušanji kljub temu pozitivno izstopa, je Plus Ones. Z vidika songwritinga zveni kot lahkotni folk/indie/pop štikl (pivo častim tistemu, ki mi pokaže kaj lahkotnejšega kot klavir, ki se skoraj neopazno vključi nekje po drugem refrenu), tekstovno pa skriva ogromno pop referenc, ki skoraj ekskluzivno letijo na komade s števili v naslovu: 96 Tears, 99 Luftballons, Seven Chinese Brothers, Eight Miles High, TVC15, Care of Cell 44, 50 Ways to Leave Your Lover, Three Times a Lady, Sixteen Candles. Naslovu primerno besedilo omenja naslednjega v tej vrsti, a zavrača kakršenkoli pomen: "no one wants to hear about your 97th tear". Will Sheff, pisec pesmi, okrog katerega se je šele nedolgo nazaj izoblikovala sedanja zasedba skupine, pravi, da je bila zasnova pesemi v bistvu zajebancija, "a kind of punning, silly thing", obenem pa je kot songwriter želel doseči skorajda nedosegljivo - ustvariti nekaj res novega, nekaj, kar bi se v takšni obliki pojavilo prvič.
Vendar pa ima celotni album, kot trdi Sheff, kljub lahkotnosti tudi resen namen; tako Plus Ones svoje reference naveže na pomen ljubezenskih pesmi in, kot se zdi, njihovo nerelevantnost v realnih, življenjskih situacijah. "Not everyone’s keen on lighting candle seventeen, the party’s done, the cake’s all gone, the plates are clean." Album bi, kot razlaga Sheff, naj odseval življenje v svetu zgodovine pop kulture, polnem slik, ki so ljudem domače in ki jih dojemajo kot pomembne, v resnici pa so prazne in breztelesne. Če smo pošteni, se pop pesmi res zmeraj navezujejo ena na drugo, še največkrat v obliki direktnega plagiarizma, ki pa ga večina sprejema kot nekaj prijetnega, ker znanega in opogumljajočega. Sheff torej mojstrsko poruši to mejo z več kot očitnimi, zanikajočimi referencami, saj pravi, da s svojo glasbo želi senzibilizirati: "želim ti zbrusiti debelo, trdo skorjo s kože, da boš ponovno nekaj čutil." Verjamemo, da ima v mislih nekaj pristnega.

Komad je (vključno s celotnim besedilom) že razdelal blogsarefordogs, izčrpne intervjuje s Sheffom sta vodila Pitchfork in Wireless Bollinger, album pa kot drugega najboljšega lanskega leta označil Visions.

Ni komentarjev: