nedelja, 16. marec 2008

Rokenrol odfuk: Gallon Drunk v Mikku, 15.3.08

Očitno gre zloglasnost, kar se tiče nastopov v živo, jemati resno. Londonski underground rokenrolerji Gallon Drunk sicer niso razturali celega Mikka (kar bi bila res škoda, ker gre za središče murskosoboške oz. celo pomurske "alternativne" kulture), so pa definitivno dokazali, da se jim po žilah pretaka izredno divja kri. Svojo glasbo James Johnston očitno jemlje zelo resno, vsaj če upoštevamo mero, do katere se prešvican, nič kaj angleško izgledajoč fant vanjo vživi. Tako mu je v enem samem komadu uspelo stresati brutalne kitarske noise napade med publiko (in med tem skoraj razfukati kitaro), naskakovati orgle in vokalno špilati kakega Nicka Cave-a (ja, upal sem, da bom ta review pripeljal do konca brez te reference, pa očitno ne gre).

Sama glasba je ob tem bila precej bolj neposredna, kot mi je uspelo do sedaj ujeti na studijskih posnetkih; temačno rokenrol podlago s strani ritem sekcije je bilo odlično slišati, ko je ni ravno presekalo skorajda nekontrolirano kitarsko noise žaganje. Oboje skupaj je z značilnimi orglami (jim zato pravijo swamp rock?) tvorilo divjo osnovo, kateri je kontro ponujal impro saksofon, ki je briljiral nad vsem skupaj. Občasno so se vključile celo po countryu dišeče orglice. James se je z izrednim veseljem nagibal med publiko in z vratom kitare ogrožal prvo vrsto (vključno s psycho-pathovko Melée); tudi strgana struna ga ni ovirala, da ne bi odigral še komada ali dveh, preden jo je zamenjal. Ob koncu prvega dodatka je - neprecenljivo - saksofon skoraj požrl lasten mikrofon, medtem ko je James v ozadju izvajal demonstracijo obešanja z mikrofonskim kablom.

Velja omeniti še support, psychobilly frike Nero Burns, kjer gre za iz VB in ZDA izhajajoča moža in ženo, ki sta se baje naselila nekje na Goričkem. S svojo verjetno žanrsko precej tipično glasbo so uspeli premakniti nekaj riti in bili v svoji kičasti opravi na koncu koncev simpatični.

Danes Gallon Drunk ob podpori domačih Gutti razgrajajo v ljubljanskem Ortu; kdor ima priložnost, mu definitvno svetujem ogled. Tudi sam bi najrajši še enkrat :)

3 komentarji:

Lovro pravi ...

Kul. Komej čakam!

Lovro pravi ...

:o Worth every penny!

holo pravi ...

je bil ta "every penny" v ortu res 3x več kot v mikku? :?