sobota, 12. april 2008

Farsa: Yeah Yeah Yeahs NE v Roxylu, 11.4.08

Kako to, da nas v dobrih dveh dekadah življenja še ni izučilo? Govoricam ne gre zaupati, še posebej, če zvenijo predobro, da bi bile resnične. Nekje na začetku tedna se je torej na podlagi myspace komentarja te gospodične začelo šušljanje o promocijskem nastopu newyorških Yeah Yeah Yeahs v Ljubljani. Zares relevanten vir, ni kaj, ki pa smo ga kot kvalitetnih koncertov željna publika kljub temu takoj zagrabili. Govorica ja šla približno takole: Mobitel sponzorira nastop YYY v na novo odprtem rock baru Roxly (ex restavracija Triglav, sedaj pod programsko taktirko Big Foot Maminega Skočirja), saj Honeybear, komad dotičnega benda, laufa v reklami za Itak. Vse skupaj naj bi se odvijalo v petek, 11.4.08. Torej:

Seveda smo hoteli verjeti, pa nam je zdrava pamet vendarle pravila, naj stvar preverimo. Zakaj bi kdorkoli, še posebej Mobitel, ki ne slovi glih kot indie Amnesty, organiziral zastonjski koncert največjih art punk zverin na planetu, pa še dosledno mimo celotne promocijske mašinerije? Včeraj okrog sedmih zvečer torej še klic v Roxly.

Jaz (se delam bedaka): Mi lahko prosim poveste, če se danes pri vas kaj dogaja?
Natakar: Ja, danes imamo en bend iz New Yorka.

Jaz: Katerega pa?

Natakar: Čakte da preverim...

Jaz (se ne morem zadržati): A so Yeah Yeah Yeahs?

Natakar: Ja, točno.

Še kak klic, dva v stilu "pa je to zdaj sigurno?," "kdaj se začne" in podobno. Ja, sigurno je. Predstavljati si je treba to navdušenje; ob osmih smo prvi zanesenjaki že stali pred Roxlyem. Pripravljal se je oder, nad njim je visel Mobitelov banner, študentski uslužbenci so veselo delili promocijske trakove za ključe. Kako bi si naj stvar drugače razlagali? Seveda smo prej omenjeni gospodični, čisto slučajno natakarici v Roxlyju, še enkrat zatežili, ali zadeva drži; zatrdila nam je, da je bend tukaj že od štirih, da se je pogovarjala z njimi in da so ful vredu. No, kul!; zagnali smo ves informacijski pogon in povabili malo morje folka (iz Celja, Bovca, Trbovelj...), ki je bil presenečen in šokiran. O koncertu se namreč ni vedelo tako rekoč nič; zadeva naj bi se objavila na radiu, to je pa tudi vse. Še pred samim Roxlyjem ni pisalo niti besede o ničemer.
Čez kako urico (ko so bili vsi že na poti v LJ) je udarila novica, da pa to vendarle ni to; da bo sicer igral nek newyorški bend, neki Francozi baje, ki pa da bodo odšpilali en komad od YYY. Debilno; v tistem trenutku nihče več ni vedel, kaj je dejansko res, zato smo se odločili le pametno počakati.

Izkazalo se je, da gre res za Francoze (francoski rock? kdo se tu dela norca?) iz neke druge Mobitelove promocijske akcije (tiste "WTF" reklame), katerih imena ne poznam in ga (sicer krivično do benda, ali jebiga) niti nočem. Natakarji, ki so prej še sveto zatrjevali, da nas bodo z obiskom počastili YYY, so zdaj odgovarjali, da res niso vedeli, da je tako povedal Mobitel, da niso prepoznali pevke (ker Karen O res nima markantne face) ali pa samo s sarkastičnim "sori."

Lahko bi pač mirne duše verjeli, da so natakarji v rock baru Roxly glasbeno inkompetentni debili, ki širijo nepreverjene govorice, in vse bi bilo OK. A celotna zadeva smrdi po teoriji zarote (saj smo vsi gledali Zeitgeist, ne?). Oglaševanja, kot že povedano, ni bilo videti ne na Mobitelovi spletni strani ne kjerkoli drugje, še posebej pa Roxly ni imel niti enega samega plakata ali flyerja, kjer bi bilo izpisano ime gostujočega benda. Natakarji so trdili, da bodo igrali YYY vse do trenutka, ko se je bend dejansko pojavil na odru. In itak (no pun intended), hiša je bila polna in posel je cvetel. Ampak ali je en večer polnega lokala vreden popolne izgube relevance po manj kot mesecu obratovanja?
Verjamem (ali pa hočem verjeti), da je osebje že dobro vedelo, kdo igra, govorice o YYY pa so prikladno širili z namenom zagotoviti si obisk. Zato se je Mobitel tudi izognil očitni promociji. V tem kontekstu torej pozivam k bojkotu rock bara Roxly. Ko bom hotel elitistično in predrago, bom se pač še naprej držal Orta. Tam je vsaj ozvočenje boljše.

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Gullibility fail.. :D

Prav vam je.. Kaj pa hodite v lokal takšnega idiota kot je Skočir. :P

No, ampak vas je vsaj izučilo.. ^^

Anonimni pravi ...

sem danes zjutraj slišal za to zgodbo in res svašta. sicer dobra promocijska poteza ampak vseeno skrajno debilno.

evridika pravi ...

dobra promocijska poteza? edino, če si hočeš nardit škodo.
zase vem, da ne grem več tja.

Zala pravi ...

Jst še kr ne vem, ka si naj mislim:) Skočir mi je reku da so kao bli skoz tti francozi in da ni blo nč namenoma, da so pač kelnerji debili. Ampak je pa zanimivo, da niso nič oglaševal tega benda.. čist možno da zato, da so lahka pol govorice sprožl..
No sej, jst sm že prebolela;) Pa še un bend je bil ful zakon!=)

SuperkulPhoto pravi ...

---what ever!!!
debilni ste vsi skupaj, ce se dobi napacna inf., pac nisi osebno kriv za to. Oglasevanje pa je mel le mobitel, ker mi tega nismo smeli promovirat, saj ni bil Roxlyev dogotek, temvec Mobitelov. Vi pa hodite zurat, kam hocete,.... -Takih se res ne mores veselit, ko te dol serjejo.
tenks!!